مقام علمي رهبري
اخيرا از دوستان شنيدم كه عده اي از جامعه روحانيت برخي شهر ها هنوز هم بعد از مدت ها پشت سر رهبري و ولايت حرف هايي نامربوط ميزنند كه :
مقام معظم رهبری کی به اجتهاد رسیدهاند؟! و اجازهی اجتهاد را از چه کسی گرفتهاند؟! چگونه پس از رحلت امام (رحمه الله عليه) ایشان یک دفعه مجتهد شدند و ...؟
بر خودم لازم دانستم كه جواب اين نا آگاهان را در دفاع از رهبري بزنم.هر چند كه بيان اين مطالب چيزهايي است كه بر همگان روشن است و توضيح واضحات است و مي دانم اين توضيحات براي اين آقايان مصداق بارز ضرب المثل نرود ميخ آهنين در سنگ يا آب در هاوان كوبيدن است ولي وظيفه ما روشنگري است و ما هميشه مامور به وظيفه ايم.
در اين باره بايد گفت ؛ اصولاً مرجعيت داراي معيارها و شرايط علمي و عملي متعدد ميباشد كه تعداد اندکي از ميان مجتهدين و علماي هر عصر به اين درجه نائل آمده و در ميان اين مراجع هم گاهي فقط يك نفر به عنوان مرجع كل و رياست عامه شيعيان مطرح ميشود. مهم ترين شرايط و معيارهاي مرجعيت عبارتند از: فقاهت، عدالت، تقوي، اعلميت، شجاعت، آگاهي به اوضاع زمان و مكان، كثرت تحقيقات و تأليفات، داشتن توان مديريت امور مسلمين ، فتوا دادن و تقليد برخي مقلدان و... .
نكته قابل ملاحظه در اين شرايط اين است كه مسأله مرجعيت امري نيست كه يك شبه و يا با معرفي و تبليغات بتوان آن را به کسي اعطا کرد، زيرا علاوه بر داشتن شرايط علمي و عملي مطرح شده، احراز اين شرايط و به تعبيري شهرت يافتن در کسب اين شرايط در ميان بزرگان و مجتهدان حوزه و عموم مردم، نيز مورد توجه است. اين مطلب نيز امري نيست که به صورت آني ايجاد شود، بلکه تدريجي بوده و پس از سالها مجاهدت علمي و عملي بوجود ميآيد. و سپس مورد پذيرش ساير مجتهدان و مجامع علمي حوزه هاي علميه قرار مي گيرد . و آيت الله العظمي خامنه اي نيز يك فقيه و مجتهد عادل مي باشد و اين گونه نيست که فقاهت و اجتهاد را در زمان تصدي مقام رهبري يا رياست جمهوري بدست آورده باشند بلكه قبل از انقلاب آن را كسب نموده اند. براي روشن شدن اين به موضوع مختصري تحصيلات سابقه و تدريس معظم له اشاره مي شود.
معظم له در سن 14 سالگي دروس حوزوي را در شهر مقدس مشهد شروع و ادبيات عرب را در مدرسه سلمان خان و شرايع را هم نزد پدر بزرگوارشان و دروس سطح را در مدرسه نواب به پايان رسانيدند.
در سن 16 سالگي در درس خارج مرحوم ميلاني شركت مي كردند ،چون از استعداد خاصي برخوردار بودند (در آن زمان كم نظير بود كه جواني در سن 16 سالگي بتواند در درس خارج شركت نمايد)
معظم له تا سال 1337 در مشهد علاوه بر تحصيل به تدريس صرف و نحو، فقه و اصول مشغول بودند. در سال 1337 تا 1343 در قم اشتغال به تحصيل و تدريس داشتند و در محضر اساتيدي چون آيات عظام ميرزا احمد مدرس يزدي، آيت الله حاج شيخ هاشم قزويني و ميرزا جواد اقا تهراني و مرحوم امام و آيت الله بروجردي و آيت الله حاج شيخ مرتضي حائري بهره مي جستند. مدتي هم در نجف اقامت داشتند و در دروس خارج آيت الله حكيم, خويي و شاهرودي و ميرزا باقر زنجاني, ميرزا حسن يزدي و ... شركت مي كردند.
حضرت آيت الله فاضل لنکراني (رحمه الله عليه) فرموده بودند:
ايشان ( مقام معظم رهبري) اهل نظر و اجتهاد هستند. 20 سال پيش (قبل از انقلاب) وقتي در مشهد، در مسجد گوهرشاد با ايشان برخورد كردم. آن موقع ايشان از مدرسين محترم مشهد بودند. پرسيدم چه چيزي تدريس مي كنيد مي فرمودند مكاسب از مهم ترين و مشكل ترين كتب علمي ماست. به نظر من ايشان (مقام رهبري) يك فقيه و يك مجتهد است به نظر من كسي كه در سالهاي طولاني در جهان سياست، اساتيدي چون امام امت داشته و خودش داراي استعداد سرشار است چنين فردي داري مقامات بلند از درك سياسي است.
{روزنامه رسالت، 22/3/68.}
آيت الله اميني مي فرمايد:
حضرت آيت الله خامنه اي _ دامت بركاته _ در فقاهت و اجتهاد به مرتبه اي است كه براي تصدي مقام ولايت و رهبري، صلاحيت كامل دارد.
{درر الفوائد في اجوبه القائد، ص 19}
آيت الله مؤمن مي فرمايد:
هنگام راي گيري در مجلس خبرگان براي رهبري حضرت آيت الله خامنه اي اجتهاد معظم له با قيام هيأت شرعيه نزد اين جانب ثابت بود؛ ولي بعدا به واسطه حضور در جلسات مباحثه فقهي، شخصا به اجتهاد ايشان پي بردم و اكنون شهادت مي دهم كه معظم له، مجتهدي عادل و جامع الشرايط مي باشد.
{ درر الفوائد في اجوبه القائد، ص 21.}
آيت الله جوادي آملي مي فرمايد:
اجتهاد و عدالت حضرت آيت الله جناب آقاي حاج سيد علي خامنه اي _ دامت بركاته _ مورد تاييد مي باشد. لازم است امت اسلامي _ ايديهم الله _ در تقويت رهبري معظم له در بذل نفس نفيس، در هيچ گونه نثار و ايثار دريغ نفرماييد.
{درر الفوائد في اجوبه القائد ، ص 19.}
...وبسياري از يزرگان و علما در تاييد فقاهت و اجتهاد ايشان حرف هايي دارند كه براي ذكر آن ها نياز به نوشتن كتبي است.
بنا بر اين مقام معظم رهبري پس از سالها تدريس و تحقيق در متون ديني به مقام مرجعيت نيز دست يافتند. در اين باره جامعه مدرسين حوزه علميه قم كه مركب از دهها مجتهد مطلق و چندين مرجع تقليد ميباشد حضرت آيتالله العظمي خامنهاي، را به مرجعيت پذيرفتند. اعلاميه جامعه مدرسين به اين معناست كه حداقل شانزده نفر از مجتهدان و خبرگان ايشان را مرجع تقليد جامعالشرايط ميدانند.
هم چنين در هنگام تصدي رهبري پس از رحلت امام خميني(رحمه الله عليه)، آيتاللهالعظمي اراكي(رحمه الله عليه) و آيتاللهالعظمي گلپايگاني(رحمه الله عليه) اجتهاد ايشان را تاييد كردند.
حداقل مطلب و آنچه به عقل بنده حقير و كوچك مي آيد وبا توجه به اين كه همه رسالههاي عمليه نوشتهاند كه اگر دو نفر عادل خبره به اجتهاد كسي شهادت دهند، اجتهاد او قابل قبول است ميتوان گفت، آيتالله العظمي خامنهاي يك فقيه و مجتهد عادل و جامعالشرايط ميباشند که اين مراتب علمي را در طي دوراني طولاني چه قبل و چه بعد از انقلاب به دست آوردهاند و اين امر مورد تصديق بسياري از اهل علم و اجتهاد بوده و هست.
سابقه تحصيلاتي ايشان در حوزههاي علميه مشهد، قم و نجف و شرکت در درس اساتيد بزرگواري در اين سه حوزه نشانگر اين مطلب است. نکتهاي که در پايان لازم است به آن اشاره كنم اين است که، مقام معظم رهبري هنگام انتخاب شدن براي تصدي رهبري امت اسلامي به عنوان مرجع مطرح نشدند، بلکه تنها به عنوان مجتهد جامعالشرايط و آگاه به مسائل و زمان، مطرح بودند.
اما پس از گذشت چندين سال و حائز شدن شرايط مرجعيت،ايشان براي همگان ايشان توسط جامعه مدرسين حوزه علميه قم، که مرکب از برجستهترين علماي مجتهد حوزه ميباشد، به عنوان مرجع تقليد معرفي شدند. بنابراين ميتوان مشاهده کرد که در مقام علمي و فقهي ايشان هيچگونه شبهه و اشکالي جاري نيست.
مقام سياسي و عملکرد سياسي اجتماعي ايشان نيز که طي ساليان اخير براي هر آگاه منصفي روشن بوده نياز به بيان ندارد. شايد بسياري از شبهاتي که همواره و خصوصاً در زمان کنوني در اين زمينه ترويج مي شود به اين جهت باشد که ايشان در مقام خود درايت و کارآمدي فوقالعادهاي داشته مانع به ثمر رسيدن اهداف شوم دشمنان بودهاند، از اين رو سيل اتهامات و ايرادات را نسبت به ايشان وارد ميکنند.
تا كور شود هر آنكه نتواند ديد.
برهمه ما مداحان لازم و واجب است تبيين گر اتفاقات و مسائلي است كه در اطراف ما اتفاق مي افتد باشيم و همواره پشتيبان ولايت بمانيم و به هيچ عنوان اجازه نشر اراجيفي از اين قبيل را به دشمنان ولايت ندهيم، همان گونه كه رهبر كبير انقلاب فرمودند :
پشتيبان ولايت فقيه باشيد تا مملكتتان آسيب نبيند.
اميد وارم به حق امام زمان(عجل الله تعالي فرجه الشريف) تا ظهور حضرتش سايه پربركت ايشان را بر سر امت اسلامي مستدام بدارد. آمين
جانم فداي رهبر
موضوعات مرتبط: شخصيت علمي